نگاهى به تاثیر خانواده در جلوگیرى از بزهكارى

امروز مساله بزهكارى نوجوانان و جوانان به صورت یكى از حادترین مسایل اجتماعى جوامع مختلف درآمده است. پیدایش جوامع و ارتكاب جرم از آغاز با یكدیگر همراه بوده اند. زیرا از روزى كه افراد دور هم جمع شده و تشكیل جامعه داده اند جرم نیز با آنان همراه شده و گسترش یافته است. رسوخ بزهكارى در میان نوجوانان و جوانان كه سازندگان اجتماعى فردا هستند و ریشه دار شدن آن موجب بیم و نگرانى بیشترى شده است.
بررسى هاى مختلف نشان داده است كه محیط خانواده رابطه مستقیمى با بروز رفتار بزهكارانه و انحرافى دارد، بزهكاران اغلب داراى والدینى مناسب و محیط خانوادگى متشنج و از هم گسیخته هستند، از این افراد اغلب در برابر والدین مقاومت مى كند، به طور كلى این افراد كسانى هستند كه بالقوه نیروى بزهكارانه فراوانى در وجود خود دارند، اما اینكه این نیروها روزى به بالفعل شوند بستگى به نحوه رفتار والدین و سایر افراد خانواده و محیط اجتماعى كه در آن قرار مى گیرند، دارند.
وضع خانوادگى و محیط عاطفى عوامل بسیار مهمى در بروز بزهكارى است، وقتى كه در خانواده اى همبستگى بین افراد وجود نداشته باشد و فرد فاقد روابط عاطفى صحیح باشد، بروز رفتار بزهكارانه قابل پیش بینى است، از دیگر عوامل مهم در بروز رفتارهاى بزهكارانه فقر و شرایط سخت زندگى است.خانواده عامل خشونت در بزرگسالى
بهرام یگانه مدیرعامل انجمن آسیب هاى رفتارى و ساخت رفتار سالم در گفت وگو با برنا، مى گوید: در جامعه چند نوع خانواده وجود دارد كه فرزندان آنها در آستانه خطرات و آسیب هاى اجتماعى قرار دارند.
وى خانواده هاى خشن، بى تفاوت، گسسته و بیگانه با اطلاعات روز را جز خانواده هایى مى داند كه فرزندان آن آمادگى براى ارتكاب به جرم را پیدا مى كنند.
یگانه خاطرنشان مى شود: بهترین نوع خانواده را خانواده هاى منطقى تشكیل مى دهند كه والدین با اطلاعاتى به روز و آگاهى از تربیت فرزندان محیطى سالم براى رشد فكرى آنها به وجود مى آورند.
این مشاور خانواده توصیه مى كند: خانواده اى كه خود را در گروه خانواده هاى آسیب رسان جامعه مى بینند باید به مراكز مشاوره مراجعه كنند، تا ببیند باید به مراكز مشاوره مراجعه كنند، تا بیش از این گرفتار آسیب هاى اجتماعى نباشد.
وى در خاتمه اظهار داشت: آموزش و پرورش به عنوان متولى دولتى و NGOها به عنوان متولیان غیردولتى و رسانه ملى باید براى آموزش صحیح به خانواده در جهت كمرنگ شدن جرایم اجتماعى در جامعه بكوشند.
جامعه عامل خشونت خانواده
البته برخى هم از اینكه همیشه انگشت اتهام به سوى خانواده هاست گله دارند و خانواده را معلول نابسامانى ها و عوامل مختلف مانند فقر و نبود آموزش كافى در جامعه مى دانند.
رییس انجمن مددكاران ایران، در این رابطه به برنا مى گوید: خانواده ها خود معلول آسیب هاى جامعه اند كه دولت باید متولى حل آن باشد در غیر این صورت شاهد انواع آسیب هاى افزایش جرایم در جامعه هستیم.مصطفى اقلیما، مى افزاید: نباید براى ارتكاب به جرایم خانواده را محكوم كرد. خانواده خود معلولى در جامعه است و علت به هم ریختگى خانواده مدیریت هاى حاكم بر جامعه است.
وى در ادامه تصریح مى كند: افرادى كه معتقدند این پدر و مادرند كه نمى توانند جوانانشان را كنترل كنند و آنها را با كوهى از مشكلات به جامعه تزریق كرده و جرایم جامعه را بالا مى برند سخت در اشتباه هستند.
اقلیما خاطرنشان مى كند: پدر و مادرى كه خود به لحاظ فقر مالى نمى توانند زندگى شان را بچرخاند، پدر و مادرى كه اجاره بهاى بالا مى دهند، از كار بیكار شده اند و با وجود تورم بالا هنوز حقوق پایین دریافت مى كنند طبیعى است كه در خانه خشن، بى تفاوت و خسته باشند و دیگر وقتى براى تربیت فرزندان باقى نمى ماند.
وى یادآور شد: وقتى پدر و مادر براى سیر كردن شكم فرزندشان مجبورند از صبح تا شب كار كنند معلوم است كه دیگر وقتى براى تربیت فرزند باقى نمى ماند و فرزند در فقر عاطفى و تنهایى رشد مى كند.
این مددكار اجتماعى مى گوید: خانواده ها خود معلول آسیب هاى جامعه اند كه دولت باید متولى حل آن باشد در غیر این صورت شاهد انواع آسیب هاى افزایش جرایم در جامعه هستیم.
توجه به خانواده و جوان از نظر امام خمینى(ره)
بسیارى معتقدند امام رهبر جوانان بود. ایشان ۱۵ نوه دختر و پسر داشتند كه همگى در رشته هاى مختلف دانشگاهى مثل پزشكى و مهندسى تحصیل كرده اند یادم مى آید زهرا اشراقى یكى از نوه هاى امام در گفت وگو با یكى از رسانه ها اعلام كرده بود امام بسیار علاقه مند بودند كه برخى مسایل را از دریچه نگاه جوانان خانواده مخصوصا زنان ببینند.وى همچنین افزوده بود این بحث بارها مطرح شده كه امام در واقع رهبر جوانان بود و به اتكاى نسل جوان انقلاب كرد در اغلب موارد روى سخن ایشان با جمعیت جوان بود ایشان بسیار علاقه مند بودند كه برخى از مسایل را از دریچه نگاه جوانان خانواده مخصوصا زنان ببینند ایشان در واقع با جوانان یك نوع مفاهمه داشتند و به جز در اصول دین درباره باقى مسایل انعطاف پذیر بودند، وى مى گوید: در خانواده امام آن نگاه سنتى كه بعضى انتظارش را دارند وجود نداشت و هیچ تفاوتى بین زن و مرد نبود. هر كدام از ما هر آنچه را كه مى دیدیم هر روز در دیدارهاى خانوادگى با امام مطرح مى كردیم.
خانم اشراقى در این گفت وگو بیان داشت: امام (ره) از نظرات جوانان خانواده استقبال مى كردند و اینچنین نبود كه منتظر بمانند تا نامه اى مثلا از وزیر علوم دریافت كنند و بعد تصمیم بگیرند ایشان گاهى وقت ها از دریچه چشم جوانان اطرافشان كه در دل جامعه رفت و آمد داشتند به مسایل روز نگاه مى كردند.
تقویت ارتباطات فردى در خانواده
حمید صرامى با بیان اینكه خانواده ها باید بتوانند ارتباطات فردى را در منزل تقویت كنند تصریح كرد: اگر پدر در حال روزنامه خواندن از فرزندش بپرسد: خوب امروز در مدرسه چه خبر بود یا مادر در حال پخت و پز و انجام كارهاى منزل بخواهد مسایل روزانه فرزند را بررسى كند هیچ حركت مثبتى انجام نداده است والدین باید براى صحبت با فرزندشان وقت بگذارند.
وى با بیان اینكه خانواده ها باید در مورد انواع آسیب ها با فرزندانشان گفت وگو كنند گفت: خیلى از والدین مى گویند اگر در مورد مسایل مختلف مثل مواد مخدر قرص هاى روان گردان و مسایل جنسى با فرزندانمان سخن بگوییم ممكن است آنها كنجكاو شوند اتفاقا آنها چون شما اینها را نمى گویند كنكاو مى شوند و اطلاعات غلط را از كامپیوتر دوست و یا. . . مى گیرد.وى تاكید كرد: خانواده ها در كنار ارتباطات فردى باید ارتباط جمعى را به فرزندان یاد بدهند فرزندان امروز صفات یك دوست خوب را نمى دادند بنابراین ممكن است با هر كسى ارتباط برقرار كنند.
مشاور دبیر كل ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: بر اساس آخرین آمار دوستان نامناسب ۶۰ درصد عامل گرایش به مواد اعتیاد آور در جوانان و نوجوانان بودند چنانچه ریشه هاى آن در سنین ۱۶ سالگى استارت خورده و در سن ۲۳ سالگى استفاده از مواد مخدر و سوء رفتارهاى پر خطر شروع شده است.
وى یادآور شد: پدر ها و مادر ها هر شب بنشینند و طرح موضوع كنند و به فرزندان شیوه هاى صحیح ارتباط جمعى با دوستان را آموزش دهند .
حمید صرامى مشاور خانواده و مدیر اتاق فكر ستاد مبارزه با مواد مخدر معتقد است خانواده علت ۸۳ درصدى گرایش جوانان به انحرافات است وى به والدین توصیه مى كند كه در خانه بر رفتار فرزندانتان میكروسكوپ خانگى بگذارید وى تصریح مى كند اگر فرزندان در سه دسته خطرناك من خوبم و دیگران بدند، من بدم و دیگران خوبند، من بدم و دیگران هم بدند قرار داشتند باید بدانید زنگ خطر خانواده به صدا در آمده و فكرى باید به حال فرزندتان كنید.
صرامى مى افزاید تنها گروهى از فرزندان دچار گرداب آسیب هاى اجتماعى نخوامند شد كه هم خود را خوب بدانند و هم دیگران را. . . این مشاور خانواده توصیه مى كند: مادران و پدران هر شب باید پیچ رادیو و تلویزیون را بسته و براى ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در مورد مسایل زندگى با فرزندانشان صحبت كنند والدین باید با فرزندانشان چشم در چشم سخن بگویند و به صحبت هایشان خوب گوش دهند و به آنها بیاموزند برایشان ارزش دارند فرزندى كه ببیند پدر و مادربه او احترام عاطفى مى گذارند و براى او ارزش قائلند هیچ گونه كمبود شخصیتى نخواهند داشت و گرفتار گرداب آسیب هاى اجتماعى نخواهد شد.
مشاور دبیر كل ستاد مبارزه با مواد مخدر در این همایش با اشاره به نقش خانواده در انحراف و كنترل جوانان به سوى آسیب هاى اجتماعى گفت: در جامعه امروز ما آسیب هاى اجتماعى پشت در منازل كمین كرده و هیچ خانواده اى از این مساله مصون نیست.
وى افزود: خانواده خود به فرزندان مى آموزد كه در جامعه چگونه باید رفتار كند بنابراین الگوى نامناسب رفتارى والدین مى تواند فرزندان را به گرداب رفتارهاى پر خطر درآورد. وى خاطر نشان كرد: پدر و مادران بدانید بچه هایى كه تا دیر وقت پاى كامپیوتر مى نشینند و سفرهاى مجازى مى روند لب پرتگاه آسیب هاى اجتماعى هستند. وضع قوانین شفاف در خانه این مشاور خانواده تصریح كرد: والدین منطقى و موفق باید قوانین شفاف و واضح در خانواده وضع كنند نه با استبداد فرزندان را كنترل نمایند بچه ها باید بدانند ساعت چند در منزل باشند در غیر اینصورت در فضاى كوچه و خیابان دهها آموزش غلط مى گیرند و از آن طریق خود را ارضاء مى كنند.
مسوول اتاق فكر ستاد مبارزه با مواد مخدر یادآور شد: قوانین شفاف فرزندان را در چگونه زیستن یارى مى رساند. وى افزود: وقتى به بچه ها در خانه یاد بدهیم نه خود سیگار مى كشم و تو هم نباید به این رفتار پر خطر گرایش داشته باشى و آن موقع كه در كنار یك دوست قرار بگیرد چون موتورهاى ذهنى روشن دارد بطرف یك مواد مخدر یا روانگردان نمى رود.
صرامى تصریح كرد: ویژگى دیگر خانواده منطقى اینست كه از مهارت هاى لازم برخوردار باشد یعنى اینكه آگاهى هایش به روز باشد تا بتواند یك سقف زندگى در خانواده خود حاكم كند.
وى ادامه داد: در این مهارت ها والدینى كه چند مهارت را بلد باشند و اول خودشان و بعد به فرزندانشان آموزش دهند فرزندانشان بطرف آسیب اجتماعى نخواهند رفت. وى در خطاب به پدر و مادران مى گوید: وقتى شما پدر و مادرها به آنچه در دل فرزندتان مى گذرد گوش نمى دهید او هم جذب راهنمایى ها و عواطف ناصحیح محیط بیرون مى شود آثار مخرب اختلافات والدین اختلافات والدین نیز آثار بسیار سویى در فرد بر جاى مى گذارد در واقع ریشه رفتارهاى بزهكارانه نوجوانان و جوانان را مى توان در همین تنش هاى خانوادگى دانست محرومیت از والدین نیز مى تواند شرایطى را به وجود آورد كه زمینه مساعدى براى بروز بزهكارى باشد از طرفى وجود والدین معتاد یا داشتن خواهر یا برادرى كه رفتارهایى بزهكارانه دارد خطر افزایش بزهكارى را در اعضاى جوان خانواده افزایش مى دهد.این گونه خانواده ها مهارت هاى تربیتى لازم جهت فرزندپرورى را ندارند و خود زمینه اى براى بروز رفتارهاى منحرف ایجاد مى كنند.
محمد فاضل جامعه شناس در این رابطه به برنا مى گوید: بعد از خانواده مهم ترین محیط تربیتى مدرسه است كه در واقع یكى از مراكز مهم اجتماعى كردن فرد بعد از خانواده به شمار مى آید اما مدارس آموزش هاى ضرورى از جمله آموزش مهارت هاى زندگى را به افراد نمى دهند بنابراین جوانان توانایى هاى لازم را براى روبه رو شدن با مسایل زندگى ندارند. وى مى افزاید: آموزش درس هاى بى محتوا كه نتیجه اى جز اتلاف وقت ندارند. جوان با این آموزش ها غیرمفید و با تحمل استرس هاى بسیار زیاد بعد از پیروزى بر غول كنكور وارد دانشگاه مى شود.
در محیط دانشگاه نیز همین آموزش هاى غیرضرورى تكرار مى شود و در نتیجه منجر به دلزدگى و سرخوردگى جوان پس از فارغ التحصیلى مى شود و به دلیل عدم دستیابى به شغل و حرفه مناسب و دلخواه سبب فرار آنها از درس و كلاس بیكارى عقب ماندگى و كشیده شدن به كارهاى كاذب و یا انحرافات مختلف مى شود. این جامعه شناس مى گوید: همان گونه كه مى دانیم جوانى دوره بحران و زمان شورش است تمایلات جنسى در این دوره افزایش مى یابد و اگر تحریك یا منع شود احتمالا به تمایلات شدیدتر منتهى مى شود و گاه به انحراف جنسى مى انجامد. از طرفى بحث تفریح و سرگرمى جوانان نیز مطرح است رسانه ها از جمله سینما، ویدئو و ماهواره تغییراتى را در ارزش ها ایجاد كرده اند این تغییرات موجب عدم پذیرش رفتارهاى جوانان توسط والدین مى شود. وى معتقد است جوانى كه نتواند هیجانات خویش را از راه سالم تخلیه كند به راه هاى ناسالم تخلیه هیجانى روى مى آورد یكى از این راه ها خلافكارى هاى مربوط به رانندگى است جوان به دنبال جنب و جوش و فعالیت است و به دلیل نبودن محیط مناسب عرصه خیابان ها و بزرگراه ها را مكانى براى رسیدن به این نیاز طبیعى خویش مى یابد سرعت و سبقت مزاحمت براى عابران پیاده در كوچه و خیابان یا صف ایستادگان كنار خیابان سوار كردن مسافر به قصد آزار و بسیارى از این موارد كه بارها و بارها شاهد آن بوده ایم.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:









تاريخ : برچسب:,
ارسال توسط هاشمی